24 Mart 2014 Pazartesi

YÜRÜYÜŞ KIYAFETLERİ - AYAKKABI

Yürüyüş, ilk bakışta çok basit bir spor gibi gözükse de, doğada yapıldığı için günlük yürüyüş tempomuzun çok dışında ve alışık olmadığımız bir mekanda yapıldığı için yeni başlayanlar için özellikle çok zordur. Ancak genel zorlukları aşmak bakımından yürüyüşte kullanacağınız malzemeler sizin yürüyüşünüzü çok kolaylaştırabileceği gibi uygun olmayan kıyafetlerde yapacağınız yürüyüşü çekilmez hale getirebilir. Dolayısıyla kullanacağınız malzeme sizin yürüyüşten sağlayacağınız zevki üst düzeye çıkaracaktır. Kısaca, yürüyüşün aslında bir malzeme sporu olduğunu söylersek aslında şaşırtıcı olmayacaktır. 

Malzemenin yürüyüşteki önemi nedir?

Unutmayın ki yürüyüşü doğada yapıyorsunuz. Doğada, günlük hayatta alışkın olduğunuz yollar yoktur. Doğa, insanı hedeflemeden kendisine göre bir düzen kurmuştur. İnsan doğada iken, ne kadar doğaya uyum sağlayabilirse o denli başarılı olur. O halde doğaya çıkarken günlük iklim şartları ne olursa olsun her türlü olasılığa kendimizi hazırlamamız gerekiyor.

Yürüyüşün mevsimsel kıyafetleri vardır dersek yanılmış ya da yanıltmış olmayız. Zira kış şartlarındaki malzemeler ile yaz ya da bahar şartlarındaki kıyafetler zaman zaman değişiklik gösterebilir. O halde yürümeyi bütün bir yıla yaymayı ve dönemsel olarak her zaman yapmayı düşünüyor isek olası tüm şartlara göre malzeme tedarik etmemiz gerekmekte.
O halde malzemeye en temel ve zorunlu aksesuar olan ayakkabıdan başlayalım. Doğada yürüyüş ayakkabısı ve seçimi önemlidir. “Vibran” taban olarak tanımlanan altı oldukça sert ve aşındırmalara dayanıklı bir yürüyüş ayakkabısı yürüyüşün belki de en temel malzemesidir.

Ayakkabı da bilinen ve baktığınızda çok çeşitli ayakkabılar vardır. Vibran tabanlı olmak koşuluyla başlangıç için orta düzeyde pahalı ama mümkün olduğunca iyi marka bir ayakkabı seçimi şarttır. Bu konuda en önemli referansları, ayakkabıcıdan değil, mutlaka bir süredir yürüyen deneyimli yürüyüşçülerden almanızda yarar var. Her satıcının ayakkabısı en iyidir. Ama unutmayın her ayakkabı eninde sonunda mutlaka su geçirir. Önemli olan bu süreyi olabildiğince uzatmaktır. “Solomon”, “Lafuma”, “Asolo” hemen akla gelen nisbeten kaliteli markalardır. Ayakkabının özellikle konçlu tercih edilmesi, bileği kavraması ve basit burkulmalara bir önlem olması açısından önemlidir. Botu, kalın bir yürüyüş çorabı ile giyeceğiniz için, yürüyüşün tam güne yayılacak olması ve uzun süre ayağınızda kalacağını da dikkate alarak yarım ya da bir numara büyük almak önemlidir.

Ayakkabının yaz ve kış modelleri bulunmakla birlikte ilk başlayanlar için her mevsim giyilebilecek türden bir ayakkabı başlangıç için yeterlidir. Yürüyüşte deneyim arttıkça isteğe göre farklı ayakkabı seçenekleri gündeme gelebilir.

1 yorum: