21 Mart 2014 Cuma

YÜRÜMEYE BAŞLARKEN

Doğa yürüyüşüne başlamak için bir yaş yoktur. Kendinizi iyi ve sağlıklı hissediyorsanız ve biraz da güveniyorsanız başlamamanız için bir neden yok. Ancak doğa yürüyüşüne başlamadan önce mutlaka atmanız gereken adımlar var.

Bunlardan birincisi, eğer düzenli bir sağlık kontrolünüz yok ise özellikle bir hekime müracaat etmelisiniz. Fiziki durumunuzu özetleyerek, doğa yürüyüşüne başlamak için bir sakınca görüp görmediği konusunda fikrini almalısınız. Bu adımı belki lüzumsuz addedebilirsiniz ama doktora yapacağınız açıklamalarda doktorunuzun, anlatacağınız bilgilerde takılıp bir ön inceleme yapma gereksinimi duyması mümkündür. Böyle bir durum olması halinde yapacağı uyarılar başlayacağınız yürüyüşte size faydalı bilgiler sağlayacaktır.

Bu aşamayı geçmeniz halinde ikinci adımda unutmamanız gereken konu şudur. Doğa yürüyüş, sokakta ev ya da iş yolunda yürümeye benzemez. Özellikle rotaya bağlı olarak doğadaki iniş ve çıkışlar öncelikle günlük hayatınızda vücudunuzda kullanmadığınız pek çok kası harekete geçirecek ve buna bağlı olarak eğer günlük yaşantınızda yürüyüşün rolü az ise sizi mutlaka zorlayacaktır. Bu nedenle ikinci aşamada, doğa yürüyüşüne başlamadan bir süre önce, hekimler tarafından önerilen “günde 10.000 adım” söylemini hayata geçirerek vücudunuzu hazırlamanız gerekir.

Spor yapıyorsanız ya da günlük hayatınızda yürüyüş önemli bir rol oynuyorsa bu adımı da geçtiniz sayılır. Elbette bu adımdaki hazırlanma da zorunlu bir basamak değil. Ama unutmayın ki bu adıma gereken önemi vermezseniz ilk yürüyüşleriniz sizin için çok can sıkıcı ve eziyetli yürüyüşler haline gelebilir. Pek çok kişi bu hazırlık evresini dikkate almayarak doğa yürüyüşünden çok çabuk vazgeçmek zorunda kalmıştır.

Bundan sonraki adımlarımız, doğa yürüyüşünün olmazsa olmazı olan malzeme seçimleri. Yakında bu yazıda görüşürüz.

1 yorum: