15 Ocak 2018 Pazartesi

2018 KOŞU SEZONU BAŞLADI

Amatör sporcularımızın kendilerini denedikleri, güzel organizasyonlarla tam bir şenlik havasına bürünen, ilk kez katılanları dahi geleceğin sporcuları haline getiren koşu festivalleri bu senede yoğun temposu ile gündeme gelecek.

Halen sadece Ocak başındaki Adana yarı maratonu geride kaldı. Nisan sonuna kadar olan birinci dört ayı konu alırsak şimdilik katılmaya değer olan bazı yarışları şöyle sıralayabiliriz;



Bu koşulardan halen “Batman” “Tarsus” koşuları kayıt açmadı. Diğerlerinde ise kayıtlar devam ediyor.
Bu sene koşu dünyasına adım atmak, yarışmak değil katılmanın önemli olduğu bilinci ile bu yarışmalarda yer almak elinizde. Koşamadığınız yerde yürüyerek yarışa devam etmek ve bitirmek çok önemli. Gireceğiniz her yarış sonucunda daha sağlıklı bir bünyeye kavuşmak için içinizde bir heyecan uyanacak ve siz de bizler gibi Seratonin Dopamin Oksitosin Endorfin (Mutluluk hormonları) bağımlısı olacaksınız.

1)Serotonin nasıl hissettirir: Neşeli, canlı, zinde
Serotonin eksikliğinde nasıl hissederiz: Depresif, karamsar, öfkeli
Serotonini yükseltmek için: Egzersiz yapın, güneş ışınlarından faydalanın, triptofan içeren gıdaları tüketin (yumurta, çikolata,peynir), düzenli uyuyun

2)Dopamin nasıl hissettirir: Keyifli, hayata bağlı, kendine güvenli
Dopamin eksikliğinde nasıl hissederiz: Üşengeç, unutkan, canı sıkkın
Dopamini yükseltmek için:  Mutlu eden hobiler edinin, müzik dinleyin, c vitamini tüketin, tirozin içeren gıdalar tüketin (muz,salatalık)

3)Oksitosin nasıl hissettirir: Sevgi dolu, şefkatli, cömert ve paylaşımcı
Oksitosin eksikliğinde nasıl hissederiz: Yalnız, sevgisiz, huzursuz
Oksitosini yükseltmek için: Masaj yaptırın, hayal kurun,evcil hayvan besleyin, sevdiklerinize sarılın

4) Endorfin nasıl hissettirir: Neşeli, rahat, pozitif
Endorfin eksikliğinde ne hissederiz: Stresli, gergin, isteksiz
Endorfini yükseltmek için ne yapmalıyız: Acı biber yiyin, aşık olun, düzenli yürüyüş yapın, sizi güldüren videolar seyredin.

Spor dolu günler sizin olsun.


2 yorum:

  1. Bizim Orhun küçükken deli gibi koşardı. Yürümezdi koşardı:) Lise zamanı bir durgunluk geldi, kilo aldı. Şimdi spor olsun diye Tallinn'de koşmaya başladı. Çok memnun. "Çocukluğumdaki keyfi alıyorum" diyor. Bahsettiğiniz hormonlarla alâkalı. Epeyi bir kilo da verdi. Düzenli spor yapmak gibisi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna çok sevindim. Ne kadar erken başlarsa hem o kadar sever ve hem de o kadar sağlıklı olur. Katılacağı yarışları bilmek isterim. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil