13 Mart 2015 Cuma

YÜRÜYÜŞ SIRASINDA YANINIZDA BULUNMASI GEREKEN MALZEMELER

Doğada yürüyüş yaparken, ilerleyecek saatlerde oluşacak koşulları asla bilemezsiniz. Başlarken, mevcut hava koşullarına bakarak kısmen tahminler yapabilirsiniz. Ancak tahminler her zaman beklediğiniz gibi oluşmayabilir. Hele yürüyüşünüz, mevsimsel dönüşümlerin olduğu günlere rastlar ise aynı gün dört mevsimi yaşayabileceğinizi aklınızdan hiç çıkarmayın. Bu nedenle yapacağınız yürüyüş günlük olsa dahi aşağıdaki malzemelerin yanınızda mutlaka bulunmasına dikkat etmek gerekmekte;

1. Su şişesi veya matarası
Yürüyüşlerde deneyim kazandıkça, mevsime göre yaklaşık ne kadar su tükettiğiniz konusunda yaklaşık bir fikir sahibi olacaksınız. Yeni başlayanların yanında asgari 1,5 lt su olmasında yarar bulunmakta. Su tüketimi sıcak havalarda ve –çok ilginç gelebilir- kar yürüyüşlerinde çok fazladır. Ancak yanınıza aldığınız miktar ne olursa olsun yanınızda taşıdığınız su bitebilir, temiz bir su kaynağı bulduğunuzda sağlam bir su kabına ihtiyacınız olacaktır. Her zaman bir matara sahibi olmak pet şişe ile su götürmekten daha iyidir. Pet şişenin kendini çöp gibi göstermek ve attırmak özelliği bilinen bir gerçektir.
Böyle durumlarda plastik veya aluminyum askeri mataralar kullanmamakta fayda var. Bol halde dahi ağır olurlar. Koku yapmayan ısı farklılıklarına dayanıklı, geniş ağızlı su mataraları seçılmeli.

 2. Düdük
Hava koşullarına bağlı olarak ya da zorunlu sebeplerle Gruptan kopabilirsiniz, kaybolabilirsiniz, bir yere yuvarlanıp bir yerinizi yaralayabilirsiniz. Ne ile diğer yürüyüşçüleri uyarıp, yerinizi belli edeceksiniz? Düdüğün tiz sesi sizin sesinizden üstündür ve daha uzaklardan duyulabilir. Bulabilirseniz bir tarafı termometreli bir tarafı pusulalı modelleri tercih edin ve düdüğünüzü kesinlikle bir iple boynunuza veya gömleğinizin düğmesine asın, asla da kaybetmeyin.

 3. Çakı
Her an ve Her zaman gerekli olmaktadır. Hayatta kalma durumuna girildiğinde bir çakı ile barınak yapılabilmekte ve bir hayvan bile avlanabilmektedir. Tercihiniz daima av çakısından veya bir doğa sporcusu için daha da iyisi çok maksatlı bir üründen yana olsun.

 4. Pusula 
Grubunuzda her zaman deneyimli rehberler bulunmakla birlikte hem doğayı tanımak ve hem de yol bilginizi güçlendirmek için yürüyüşe hangi istikametten başladığınızı bilmeniz gerekir. Yönünüzü muhafaza etmek ve güzergahı gözünüzde canlandırmak i için  de gereklidir. Pusulasız doğa sporcusu olmaz.

 5. Şapka
Yaz/Kış kısaca her mevsim gereklidir. Bir şapka ile güneşin altında en az iki saat daha fazla kalabilirsiniz. Çok soğuk bir ortamda da ısı kaybınızı asgari düzeyde tutabilirsiniz. Geniş kenarlı şapkalar  ideal olmakla birlikte mevsimsel olarak bere bulundurmakta da fayda vardır. Bünyenize göre fazla terlemeniz durumunda bir yedeğin fazla ağırlık yapmayacağını unutmayın

 6. Ateş başlatıcı malzeme ( kibrit, çakmak, varsa magnezyum çubuğu v.b. )
Yürüyüşte suya düşerek veya uzun süre yağmur altında kalarak  ıslanmak, fazla esintili ortamlarda konaklamak veya herhangi bir nedenle akşam karanlığına kalmak her zaman mümkündür. Ateş en büyük kurtarıcıların başında gelir. Suya dayanıklı veya ıslanmaya karşı önlem alınmış malzemeler kullanın. 
 7. Rüzgârlık veya yağmurluk
Yürüyüş mevsiminiz kış dahi olsa uzun yürüyüşler sırasında rüzgarlık kullanılmasa da vereceğiniz molalarda terli halde esintide kalabilirsiniz, böyle bir durumda bir rüzgârlık hayat kurtarıcı olacaktır. Hava bir anda döner ve sağanak verebilir, yanınızda getirdiğiniz yağmurluk hele hele en iyisi bir panço sizi koruyacaktır. Pançolar çadır olarak bile işlem görebilir. Doğada garanti diye bir kelime yoktur. Garantinizi siz sağlamaya çalışacaksınız. Yürüyüş evet spordur ama konforunuzu sağlayacak olan her zaman alternatif malzemelerdir unutmayın!

 8. Sırt çantası
Kullanacağınız yedek malzemeler sebebiyle yazın daha ufak, kışın biraz daha büyük çanta kullanılır. Yazın içine koyulacak malzeme miktarı kışa göre biraz daha az olduğu için 35 Lt.-45 lt lik lik bir çanta yeterlidir. Kışın ise 40 Lt. den başlayan 65+ lt ye varan çantalar sağlıklıdır. Çantalarınızın yanlarında mutlaka su şişesi veya matara cebi olmalıdır. Yürüyüşte deneyim kazandıkça çantaları daha efektif kullanmaya başlayacağınızı göreceksiniz.
 9. Ek gıda ve İlk yardım kiti
Yürüyüşlerde her zaman, günlük tüketeceğiniz gıdanın dışında dönüş yoluna kadar yemeyi en sona bırakacağınız küçük bir ek gıda (minik bir konserve ya da bisküvi) olmadık zamanlarda işe yarayacaktır.

Ufak sıyrıklarda bile doğada enfeksiyon kapmak mümkündür. Mutlaka ufak bir ilk yardım paketi taşıyın. Yara bandı ve sargı bezi dahi kâf
i gelmektedir. 
 10. Alın veya el feneri
Planlamasanız da günlük yürüyüşler bazen karanlığa kalabilir. Bu durumda yanınızda taşıyacağınız bir alın ya da el feneri çok işinize yarayacaktır. Zaman zaman elden geçirip yürüyüş öncesi pillerin veya şarjın durumunu kontrol etmekte fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder